Pogórza Karpackie. Podróże i turystyka kwalifikowana, jako propozycja ciekawego wypoczynku aktywnego. Krajowe oraz odległe wyprawy Trekkingowe.

 

Rozmowa z koronczarką o koronkach bobowskich

Najważniejsze jest to żeby mieć dobrego nauczyciela, który dokładnie wytłumaczy zasady. Koronka klockowa jest rzeczą bardzo prostą, logiczną, a wiadomo że najtrudniej jest nauczyć się rzeczy prostych.
O bobowskich koronkach klockowych, z Ewą Szpilą - koronczarką, rozmawiają Anna Stępień i Magdalena Sarkowicz.

Co jest najtrudniejsze w zawodzie koronczarki?
Najważniejsza jest cierpliwość, tego się trzeba nauczyć, bo nikt nie rodzi się z cierpliwością...

Czy łatwo się tego nauczyć?
Tak, to nie jest trudne. Zawód ten nie wymaga specjalnych zdolności.

Trudno jest zacząć?
Najważniejsze jest to żeby mieć dobrego nauczyciela, który dokładnie wytłumaczy zasady. Koronka klockowa jest rzeczą bardzo prostą, logiczną, a wiadomo że najtrudniej jest nauczyć się rzeczy prostych.

Jak długo trzeba się uczyć żeby być ekspertem w tej dziedzinie?
Całe życie, jest tyle gatunków, tyle odmian, technik, że nie znam osoby, a znam bardzo dużo koronczarek z całego świata, które by wiedziały wszystko ma ten temat.

Czy ten zawód jest teraz opłacalny?
Znam parę osób które z tego żyją, oczywiście nie w Polsce. Ale te osoby przede wszystkim czerpią korzyści z nauki koronczarstwa.

Ile trwa  wykonanie małej serwetki?
To zależy od grubości nici, techniki. Żeby nauczyć się podstawowych splotów potrzeba ok. 30 godzin.

Ile jest technik i rodzajów koronki klockowej ?
Każdy ma swój styl. Jest styl bobowski, gdzie inspiracje do wzorów czerpane  są z natury wzory bobowskie są symetryczne. Styl zakopiański, gdzie też używa się wzorów z kwiatami i roślinami, ale to wszystko na osi.

Czy koronczarstwo ma szanse przetrwać w dzisiejszych czasach?
Tak, dlatego że my potrzebujemy rzeczy pięknych, wyjątkowych.
A skoro potrafimy robić koronki to w jakimś stopniu jesteśmy wyjątkowi. Jest bardzo mały procent ludzi którzy to potrafią. Koronka klockowa zanana jest na całym świecie. Jest wiele ośrodków w których się ją wyrabia między innymi w: Belgii, Czechach, Niemczech, Rosji, Hiszpanii i we Włoszech.


Teraz już pozostaje zaprosić wszystkich do Bobowej.

  Historia artykułu:

data utworzenia:  2011-04-30 01:24

data publikacji:  2011-04-30 01:30

data modyfikacji: 2011-04-30 01:35

szukasz kontaktu: contact form

© 2007-2019 Pogorza.PL

zgłoś błąd: error on the side

statystyka od luty 2008 => | all: 2444401 | unique: 1261677 | interest: 1.94 (48.39%) |

kod strony generowano (sekundy): 0.84546      min: 0.120206      max: 0.85408      średnia: 0.721931