Pogórza Karpackie. Podróże i turystyka kwalifikowana, jako propozycja ciekawego wypoczynku aktywnego. Krajowe oraz odległe wyprawy Trekkingowe.

 

Fotoreportaż - Suska Sechlońska

Skąd się wzięła Suska Sechlońska? "Jak legenda mówi, że te śliwy co tu są, bynajmniej przez św. Kingę zasadzone, później rozmnażane i tak uprawiane... i rośnie". Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji zdjęciowej, wraz z prezentacją o tym jak Suska Sechlońska powstaje. Więcej informacji www.nasliwkowymszlaku.pl



Autorką fotoreportażu jest Jolanta Lipka.

Suski sechlońskie" to śliwki z pestkami poddane procesowi podsuszania i podwędzania. "Suska sechlońska" posiada dość zmienną wielkość i kształt, który zależy od odmiany owoców przeznaczonych do suszenia i może być od kulisto-spłaszczonego do podłużnego. Wysuszone owoce charakteryzują się elastycznym, mięsistym miąższem, pomarszczoną, ale błyszczącą skórką w kolorze ciemnogranatowym przechodzącą nawet do czarnego. W smaku "suska sechlońska" jest lekko słodka z wyczuwalnym posmakiem i aromatem wędzenia. Cechą charakterystyczną "suski sechlońskiej" jest wysoka zawartość wody, która w gotowym produkcie w momencie sprzedaży wynosi, co najmniej 24%.
Do wyrobu "suski sechlońskiej" wykorzystuje się wyłącznie owoce odmian śliwy domowej (łac. Pnmus domesticd) z pestkami. Najczęściej wykorzystywanym gatunkiem śliw do suszenia są owoce odmian Węgierki i jej pochodnych: Promis, Tolar, Nektawit, a także Valjevka i Stanley, które łatwo poddają się wędzeniu. Owoce tych odmian odznaczają się wieloma pożądanymi cechami przy procesie suszenia i wędzenia w tym: dużą zawartością cukru oraz stosunkowo małą zawartością wody. Nazwa "suska sechlońska" wywodzi się z miejscowej gwary. Suska oznacza suszkę, czyli podsuszoną i podwędzoną śliwkę. Dookreślenie "sechlońska" pochodzi od nazwy miejscowości "Sechna" leżącej w gminie Laskowa. Do określenia tej wsi w przeszłości wykorzystywano dwie nazwy "Sechna " i "Sechlna". Obecnie używa się nazwy ,,Sechna:'. Zachowała się jednak odwołania do starej nazwy "Sechlna" w odmianie tej obecnie używanej nazwy "Sechna" i tak używa się "suska sechlońska" a mieszkańców wsi nazywa się "sęchlokami".

Z Z zachowanych przekazów wynika, iż tradycja suszenia śliw na tym obszarze geograficznym określonym jest bardzo długa. Z informacji pochodzących z pierwszej połowy XVIII wieku wynika, iż cechą charakterystyczną wsi Sechna i położonego na jej trenie majątku Klarysek była obfitość drzew owocowych. Prawdopodobnie każde gospodarstwo miało wtedy już swój sad. Rzędy śliw biegły pośród pól (w 1738 r. przy jednej z zagród w Żmiącej był sad złożony z 310 śliw). Owoce należały wówczas do ważnych dla ludności środków żywności. Spożywano je nie tylko jesienią, ale również i zimą- surowe, kwaszone, suszone. Już w XVII wieku wykorzystywano śliwki do wyrobu powideł.
Zgodnie ze starymi opowieściami cała historia suszenia tych owoców związana była z działalnością miejscowego duszpasterza. Nieznany już dziś z nazwiska ksiądz proboszcz, zamiłowany sadownik, zadawał swoim parafianom jako pokutę sadzenie kilku lub kilkunastu drzew owocowych, w zależności od wyznanych na spowiedzi grzechów. Na mało żyznych glebach jabłonie, czereśnie czy grusze rosły słabo i źle owocowały, więc nakazał ludziom sadzić śliwy. Gdy drzewa te zaczęły dobrze owocować, gospodarze przechytrzyli proboszcza i zaczęli śliwy wykorzystywać do produkcji śliwowicy. Szerzyło się pijaństwo, więc zatroskany proboszcz razem ze swym wikarym uradzili, że śliwy nadal trzeba sadzić, ale owoce obowiązkowo trzeba suszyć. Okazało się, bowiem, że suszonych dymem śliw nie da się przerobić na śliwowicę. Proboszcz już dawno na wiecznej emeryturze, a ojcowie i synowie wciąż sadzą, suszą i sprzedają śliwy. Takie, zgodnie ze starymi opowieściami, były początki wędzenia i suszenia śliw w Sechnej. Zwyczaj ten przetrwał do współczesnych czasów, a stosowana metoda produkcji praktycznie nie uległa zmianie.

Więcej informacji www.nasliwkowymszlaku.pl

  Historia artykułu:

data utworzenia:  2011-03-05 01:48

data publikacji:  2011-03-05 01:49

data modyfikacji: 2011-12-21 16:32

szukasz kontaktu: contact form

© 2007-2019 Pogorza.PL

zgłoś błąd: error on the side

statystyka od luty 2008 => | all: 2445193 | unique: 1261949 | interest: 1.94 (48.39%) |

kod strony generowano (sekundy): 0.91619      min: 0.63795      max: 0.90803      średnia: 0.758154