Pogórza Karpackie. Podróże i turystyka kwalifikowana, jako propozycja ciekawego wypoczynku aktywnego. Krajowe oraz odległe wyprawy Trekkingowe.

 

Danuta Kostrzyńska z Jastrzębi w gminie Ciężkowice

Panią Danutę Kostrzyńską wszyscy znają z targów turystycznych i prezentacji regionalnych. Często występuje na stoiskach Tarnowskiego Centrum Informacji i Powiatu Tarnowskiego. W sobotę, 24 kwietnia, podczas XIII Małopolskiej Giełdy Agroturystycznej zdobyła pierwsze miejsce wśród wystawców.

Gospodarstwo Agroturystyczne "U Dajany" zlokalizowane jest we wsi Jastrzębia, w pobliżu takich atrakcji turystycznych jak Ciężkowice ze Skamieniałym Miastem, Dworek Paderewskiego w Kąśnej Dolnej czy wzgórze Jamna w paśmie Pogórza Ciężkowicko-Rożnowskiego, z bacówką i ośrodkiem rekolekcyjnym Dominikanów. Piękny widok rozciąga się na okolicę, w pobliżu zapraszają lasy pełne grzybów, w dole płynie rzeka Biała. W gospodarstwie przybyłych gości otacza stado przyjaznych kózek, a najnowszą atrakcją jest działający młyn napędzany wodą.

Gospodarstwo "U Dajany"  prowadzę z mężem i dziećmi - opowiada laureatka pierwszej nagrody - Jastrzębia w gminie Ciężkowice to prawdziwa wieś, gdzie prowadzi się tradycje od wieków. Największym osiągnięciem gospodarstwa jest chleb pszenno-razowy oraz podpłomyki pieczone w piecu opalanym drzewem.

Pani Danuta wyjaśnia, że prawdziwe podpłomyki piekło się niegdyś z nasion traw, które zmieszane z wodą i ugniecione na placek prażyło się w gorącym piecu. O wypiekach chlebowych wie wszystko. Jej wynalazek - regionalna wersja hotdoga, czyli zapieczona w chlebie laska wiejskiej kiełbasy robi furorę na pokazach kulinarnych.

W 2004 roku gospodarstwo otrzymało nagrodę "specjał regionalny" za chleb z łopaty na targach zdrowej żywności w Tarnowie, nagrodę w konkursach Powiatu Tarnowskiego "Tarnowski smak" za "chleb pszenno-razowy" w 2007 roku oraz nagrodę w kategorii danie regionalne za "rożki drożdżowo-kruche".

Gospodarstwo prowadzi pokazy edukacyjne w zakresie produktów tradycyjnych. Szczególnie dużym wzięciem cieszą się pokazy wypieku chleba. Często w takich warsztatach biorą udział najmłodsi, uczniowie szkół podstawowych, a nawet przedszkolaki. Równie częstymi gośćmi są studenci kierunków turystycznych, na których coraz powszechniej pojawiają się w programie kształcenia zagadnienia turystyki kulinarnej czy regionalnych atrakcji kulinarnych. Nie brakuje też prywatnych osób, które powracają tu wielokrotnie lub takich, którzy przyjeżdżają na wypoczynek z polecenia znajomych.

Widzę z roku na rok coraz większe zainteresowanie agroturystyką i produktami regionalnymi. Jestem zapraszana na wiele pokazów, imprez promujących nasz piękny region oraz zdrową żywność i nigdy nie odmawiam, jeżeli tylko zdrowie pozwala. Z jednej strony cieszy mnie tak ogromne zainteresowanie publiczności, która kupuje nasze wyroby, z drugiej duże wsparcie ze strony władz samorządowych, które traktują promocję produktu regionalnego jako ważny element, dzięki któremu można zachęcić turystów do odwiedzenia Ziemi Tarnowskiej - dodaje Danuta Kostrzyńska.

Elżbieta Tomczyk-Miczka


Źródło: www.turystykamalopolska.pl

Zobacz również www.skamienialemiasto.pl.

  Historia artykułu:

data utworzenia:  2010-04-30 13:28

data publikacji:  2010-04-30 13:40

data modyfikacji: 2011-05-30 11:29

szukasz kontaktu: contact form

© 2007-2019 Pogorza.PL

zgłoś błąd: error on the side

statystyka od luty 2008 => | all: 2444038 | unique: 1261426 | interest: 1.94 (48.39%) |

kod strony generowano (sekundy): 0.78093      min: 0.62867      max: 0.90170      średnia: 0.744658