Pogórza Karpackie. Podróże i turystyka kwalifikowana, jako propozycja ciekawego wypoczynku aktywnego. Krajowe oraz odległe wyprawy Trekkingowe.

 

Brawuś z kómory Bacówki z Rajbrotu najlepszy

Bacówka z Rajbrotu za produkt Brawuś z kómory otrzymała Grand Prix, przyznane przez jury, podczas Wielkiego Finału 6. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku na Placu Wolnica w Krakowie. Brawuś w góralskiej gwarze znaczy prosiak, a Kómora to spiżarnia. "...Tak szlachetnej wędzonki to mało gdzie szukać. Taka polyndwica ino na pańskie stoły była podawana, a kroić ją wolno było ino na cieniuśkie plasterki, mięciuśkie i dymem wędzarni pachnące."

W konkursie nagrodzono przysmaki z całego regionu. Publiczności smakowała m.in. kiełbasa staropolska w słoiku i gulasz flisacki z Nowego Targu. Na smakoszy czekało 50 stoisk z tradycyjnymi wędlinami, serami, miodami, wyrobami piekarniczymi. Władze Województwa Małopolskiego zapowiadają kontynuację imprezy.

Tegoroczny finał Małopolskiego Festiwalu Smaku był także zwieńczeniem kampanii wizerunkowej Województwa Małopolskiego pod hasłem Małopolska - Smak Najlepszego. Kampania miała na celu promocję regionu, jako miejsca o wyjątkowym bogactwie walorów: turystycznych, kulturalnych, a także kulinarnych. W przekazie po raz kolejny wykorzystano motyw czerwonego korala, który nawiązuje do tradycji i sfery kulturalnej Małopolski.

Brawuś to bardzo dużo wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, jest lekkostrawny, posiada witaminy z grupy B, żelazo, cynk. Proces produkcyjny przeprowadzany jest w tradycyjny sposób bez dodatków chemicznych czy ulepszaczy, z surowca pochodzenia naturalnego z najlepszych okolicznych chłopskich hodowli. Przyprawy dodane podczas produkcji nadają mu specyficzny i niepowtarzalny smak i aromat. Jest to wyrób dojrzewający poddany procesowi długotrwałemu suszeniu a następnie bardzo subtelnie wędzony. W procesie powstawania tego wyrobu olbrzymią rolę odgrywa środowisko, sposób karmienia, mikroklimat oraz dobór jakościowy surowca. Z jednego kilograma surowca otrzymujemy 60 dkg wyrobu gotowego.
Olbrzymią zaletą tego wyrobu jest również jego trwałość czyli niska podatność na zepsucie. Bez problemu możemy go przechowywać w trakcie wycieczek, eskapad górskich, wyjazdów.

Źródło informacji:
RDN Małopolska
www.bacowkatowary.pl

  Historia artykułu:

data utworzenia:  2010-09-05 18:45

data publikacji:  2010-09-05 19:06

data modyfikacji: 2010-10-01 23:46

szukasz kontaktu: contact form

© 2007-2019 Pogorza.PL

zgłoś błąd: error on the side

statystyka od luty 2008 => | all: 2445119 | unique: 1261945 | interest: 1.94 (48.39%) |

kod strony generowano (sekundy): 0.70342      min: 0.127982      max: 0.93849      średnia: 0.713007